Historien om en familie



Sommeren 1947 kom en ung tsjekkisk kvinne til Norge for å bli elev ved Statens gymnastikkskole. Denne hendelsen blir avgjørende for hennes livshistorie, siden hun ble værende og stiftet familie. Men hvem var hun? Hvorfor handlet hun som hun gjorde? Disse spørsmålene setter hennes datter, Jana Weidemann, seg fore å finne svar på i boken Piken fra Europa. Et gjennomgående tema i boken er nettopp de valgene hver enkelt av oss gjør og de konsekvensene de får for oss selv og andre.
Piken fra Europa er først og fremst historien om en familie og deres samhold gjennom begivenhetene de kastes inn i gjennom to verdenskriger og utviklingen av det moderne Tsjekkoslovakia. Noe av det som gjør boken så fascinerende, er hvor tett involvert familien var i flere av disse begivenhetene. Weidemanns tippoldefar var kusk for keiserfamilien, og hennes oldefar mistet restaurantbevilgningen etter å ha servert den tyske tronfølgeren et måltid som sistnevnte syntes var for dyrt. Senere drev den samme oldefaren et hotell som blant annet huset en illegal radiostasjon, med dramatiske følger. Hennes bestemor var lenge samboer med Otto Strasser, bror av den fremstående nazisten Gregor Strasser og selv leder av det alternative nazipartiet Schwarze Front. Både bestemoren og hennes søster satt lenge i nazistisk fangenskap, og det var uvisst om de noen gang ville komme tilbake.
Slik virvles familien gjennom det tjuende århundrets Europa, men perspektivet i fortellingen er hele tiden det dagligdagse, personlige og jordnære. At det ikke er snakk om en vanlig biografi, blir tidlig klart:
«Det kjennes urettferdig å bruke et slikt arkivmateriale til å bli kjent med fortidens mennesker.... Jeg må sammenholde arkivets opplysninger med et mer tilforlatelig bilde som er overlevert gjennom familiehistorien....» (41)
Det er dette menneskelige perspektivet som gjør historien interessant. Og familiehistorien viser seg å være rikt dokumentert: I tillegg til mange og lange samtaler med moren kan forfatteren støtte seg på opplysninger fra slektninger i Tsjekkia samt et vell av dagbøker, brev og fotografier, supplert med materiale fra tsjekkiske og tyske arkiver. Resultatet er en rik og nennsomt tilrettelagt billedvev.  I sentrum står en rekke sterke kvinneskikkelser: Ela, oldemor og mater familias,  bestemoren Hana som sto midt i de politiske begivenhetene, grandtanten Jirina, hvis russiske mann ikke turde å bli værende i Praha da de sovjetiske troppene nærmet seg, og ikke minst hovedpersonen Handula, forfatterens mor og den som har gitt tittel til boken.
Tittelen spiller på hvordan vi alle formes av de indre og ytre begivenhetene som utgjør vår familiebakgrunn. Slik viser den også til forfatteren selv. Historien er summen av enkeltmenneskers liv, og gjennom familieportrettet som tegnes i Piken fra Europa, forstår vi også mer om oss selv. Det er mange skjulte, og antakelig uventede, familiehistorier blant de menneskene vi møter; forhåpentligvis vil flere av dem bli fortalt.

Jana Weidemann, Piken fra Europa. Pax, 2017. 334 s.

Merknad: Forfatteren er en bekjent av anmelderen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv