Portishams perler: A Month in the Country


Under denne vignetten vil jeg fra tid til annen omtale bøker som hadde fortjent å være bedre kjent. I dag: A Month in the Country av J. L. Carr.


To skadeskutte veteraner fra 1. verdenskrig møtes i en liten landsby i Yorkshire. Begge har et oppdrag: Jeg-personen Birkin er der for å avdekke et gammelt veggmaleri i kirken, mens den andre, Moon, skal lokalisere en glemt grav. Rundt dem sirkler en fargerik flokk av landsbyboere: stasjonsmesteren Ellerbeck og hans fremmelige datter Kathy, presten Keach og klokkeren Mossop, lille Emily Clough som skal dø, og ikke minst den vakre prestefruen Alice. Over det hele hviler en tilsynelatende evig sommer, der leseren formelig kan føle varmen i den stillestående luften og høre summingen fra late insekter.

Birkin bor i klokketårnet i kirken og Moon i et telt utenfor. Det oppstår raskt en gjensidig respekt mellom dem, men begge har skjeletter i skapet. Mens Birkin blir omfavnet av landsbyboerne og dratt inn i livet rundt bedehuset, holder Moon seg for seg selv. Birkin føler samtidig en nærhet til middelalderkunstneren bak veggmaleriet, som byr på en gåte som Moon til slutt hjelper til å løse. Slik blir det tilsynelatende enkle livet i landsbyen satt i relieff både av de grusomme opplevelsene begge preges av og de store spørsmålene menneskene har beskjeftiget seg med opp gjennom århundrene.

På bare litt over hundre sider maner Carr frem en forgangen verden - det understrekes gjentatte ganger at dette er noe som hendte for lenge siden - der livet i landsbyen bærer preg av en stoisk aksept av det skjebnen måtte bringe. Både Birkin og Moon er mer urolige sjeler, og mer enn noe annet handler boken om konsekvensen av de valgene vi foretar i avgjørende situasjoner. Det er nydelig gjort.

Filmen fra 1987 med Colin Firth og Kenneth Branagh kan også anbefales.


J. L. Carr, A Month in the Country.
Penguin, 1980.
111 s.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv