Virkeligheten overgår fantasien

En gang Roman Abramovitsj var i Baku, fikk han lyst på Sushi. Ikke hvilke som helst sushi, men fra restaurant Ubon i London. Sushiene ble behørig bestilt, kjørt med limousin til flyplassen og fløyet til Baku med privat jet, til en anslått kostnad på mellom fire og fem hundre tusen kroner. Småpenger for en mann som på Forbes’ liste over verdens rikeste figurerer med en formue på over hundre milliarder.

Abramovitsj er en av hovedpersonene i Londongrad, en bok som handler om 1) hvordan et fåtall enkeltpersoner med nær tilknytning til president Boris Jeltsin tilvendte seg deler av Russlands nasjonalformue på 1990-tallet, og 2) hvordan mange av dem etter hvert havnet i London, takket være en liberal holdning fra britiske myndigheters side både til hvem de slapp inn og formuer med tvilsomt opphav. Boken er fra 2009, og det meste av stoffet særlig under det første punktet var kjent allerede da. Men den er fortsatt aktuell, ikke minst på grunn av de nøklene den gir til å forstå hvordan det russiske maktapparatet og næringslivet fungerer.

Boken starter med at den engelske advokaten Stephen Curtis omkommer i en helikopterulykke. Dette er et av mange mistenkelige dødsfall i kjølvannet av russernes inntog. Mordet på Aleksander Litvinenko dekkes bredt, og en oppdatert utgave ville selvsagt hatt med Skripal-saken. Ikke minst ville den omtalt dødsfallet til Boris Berezovskjij, på mange måter bokens hovedperson, som ble funnet hengt i sitt hjem i 2013 under uklare omstendigheter. Som i mange av de andre sakene kom ikke likskuet til noen klar konklusjon når det gjaldt dødsårsaken.

Berezovskij er i særklasse den mest interessante av de såkalte oligarkene som omtales. Han var en begavet matematiker med mange vitenskapelige publikasjoner og medlem av det russiske vitenskapsakademiet. Allerede under Gorbatsjov begynte han å slå seg opp som forretningsmann, og på 1990-tallet kom han inn i kretsen rundt Boris Jeltsin. Det var Berezovskij som sørget for at Jeltsin ble gjenvalgt i 1996 ved å få med andre oligarker på å finansiere en massiv mediekampanje, konsentrert rundt den nasjonale hovedkanalen Kanal 1 (Pervyj kanal), som han eide. Jeltsin var upopulær, og kommunistlederen Gennadij Zjuganov var en reell trussel. Til gjengjeld fikk oligarkene forsyne seg av de statsselskapene som ikke allerede var privatisert.

Berezovskij var også med på å hjelpe frem Vladimir Putin, men de kom raskt på kant etter at sistnevnte tiltrådte som president. Berezovskij brukte resten av livet og det meste av formuen på å prøve å styrte Putin, som kjent uten hell.

Den andre hovedpersonen er Abramovitsj, selv om boken også omtaler Mikhail Khodorkovskij og Yukos-saken, aluminiumskongen Oleg Deripaska med flere. Abramovitsj er kjent som eier av fotballklubben Chelsea, men har ellers gått stillere i dørene og visst å holde seg inne med det russiske regimet. Etter å ha startet sin forretningskarriere med å selge badeender i plast, ble han med Berezovskijs hjelp etter hvert eier av Sibneft, Russlands tredje største oljeselskap. Også Berezovskij og Abramovitsj ble etter hvert bitre uvenner. Etter at Storbritannia nå har strammet inn praksis med tildeling av visum og oppholdstillatelser, har Abramovitsj blitt israelsk borger, noe også Berezovskij var. Det gir blant annet beskyttelse mot utlevering til andre land.

Boken bruker mye plass på å beskrive luksusforbruket til oligarkene og deres familier: eiendommer, yachter og private jetfly, eller besøk på Harrods og hos diverse juvelerfirmaer. Dette kan bli litt trettende, men forfatterne har nok ansett det som nødvendig for dokumentasjonens skyld. Boken er i det hele tatt litt repetitiv og kunne vært strammet inn. 

En figur som levde midt oppe i dette, men som ikke omtales i boken, er nordmannen Hugo Erikssen. Fra en obskur tilværelse som journalist i Morgenbladet dukket han plutselig opp i Moskva på 1990-tallet som tolk for Michael Jackson og tennispartner for Jeltsins livvakt, general Aleksandr Korzjakov. Så var han direktør for internasjonal PR i Yukos til alt raste sammen da Khodorkovskij ble arrestert og selskapet (i realiteten) konfiskert av staten. Jeg håper noen en dag skriver hans historie.

Mark Hollingworth and Stewart Lansley, Londongrad. From Russia with Cash: The Inside Story of the Oligarchs.
Fourth Estate, 2009. 402 s.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv