Det neste store?

Produsentene av Game of Thrones lager serie av den for Netflix. Barack Obama skal ha sagt at den fikk problemene hans med Kongressen til å virke ubetydelige. Det dreier seg om The Three-Body Problem, en science fiction-roman av den kinesiske forfatteren Liu Cixin. Den er første bok i en trilogi; de to andre omtales ikke her.

I motsetning til fantasy-litteratur foregår science fiction gjerne i gjenkjennelige versjoner av vår verden, ofte i en fremtid der verden er forandret av vitenskapelige fremskritt. «Fremskritt» skal her ikke nødvendigvis leses positivt; ofte skildres et dystopisk samfunn som kan leses som en forvrengt refleksjon, og dermed kritikk, av vårt eget.

Handlingen i The Three-Body Problem kretser rundt forskeren Wang Miao, som arbeider med nanomaterialer. En dag blir Wang invitert på et hemmelig møte med høytstående militære, politi og også representanter for andre land. Foranledningen er en serie uforklarlige selvmord blant kinesiske vitenskapsmenn. Omtrent samtidig blir han klar over et mystisk dataspill, hensatt til en verden med tre soler som påvirkes av hverandres gravitasjon slik at klimaet veksler mellom ekstreme varme- og kuldeperioder uten noen form for regelmessighet. Sivilisasjoner oppstår og går til grunne; alle forsøker å beregne solenes baner slik at de kan få forutsigbarhet i tilværelsen og i hvert fall forsøke å forberede seg på katastrofene. Dette er tittelens Three-Body Problem.

Etter hvert viser det seg at en forskningsstasjon i Kulturrevolusjonens Kina i dypeste hemmelighet har hatt som oppgave å forsøke å få kontakt med intelligente vesener på andre planeter, og også har lyktes, takket være den kvinnelige astrofysikeren Ye Wenjie. Ye så sin far bli drept av fire unge rødegardister og er i det hele tatt desillusjonert over menneskeheten. Hun ønsker at en høyerestående sivilisasjon fra verdensrommet skal ta over. Dette blir utgangspunktet for en hemmelig organisasjon, som snart har store ressurser takket være en eksentrisk amerikansk milliardær. Det er de som står bak dataspillet, som fungerer som en rekrutteringsmekanisme.

Planeten de har kontakt med, Trisolaris, har virkelig tre soler, og beboerne ser ingen annen utvei enn å evakuere for å unngå at deres sivilisasjon skal bli utslettet enda en gang. De er teknologisk overlegne, men reisen til jorden tar så lang tid at de i mellomtiden må hindre menneskene i å ta igjen forspranget. Dette skjer blant annet gjennom diskreditering av vitenskap, fremheving av miljøødeleggelsene den har ført til osv. Jordens vitenskapsmenn står maktesløse, og det er den breiale og kjederøykende politimannen Shi som til slutt må vise dem veien i en bokstavelig talt jordnær og humoristisk avslutning.

The Three-Body Problem sprudler av fantasi, og det er lett å skjønne at den har vakt interesse blant TV-produsenter. Det ligger an til spektakulære scener fra Trisolaris og fra dataspillet, som da innbyggerne lager en «datamaskin» bestående av 30 millioner soldater, hver med et svart flagg for 0 og et hvitt for 1, i et forsøk på å beregne solbanene. For en vestlig leser tilfører det dessuten boken en ekstra dimensjon at referanserammen er kinesisk historie, filosofi og vitenskap. Som oversetteren Ken Liu skriver i et etterord:

«The best translations into English do not, in fact, read as if they were originally written in English. The English words are arranged in such a way that the reader sees a glimpse of another culture’s pattern of thinking, hears an echo of another language’s rhythms and cadences, and feels a tremor of another people’s gestures and movements.”

Boken er leken i sin omgang med store temaer, men kan leses samfunnskritisk. En av Ye Wenjies inspirasjonskilder er Rachel Carsons klassiker Silent Spring, se blogg 2. april 2018. Men det er ikke bare på Jorden at mange innbyggere er misfornøyde med samfunnet de lever i. Det første svaret det kinesiske observatoriet får på sin åpne melding til intelligente vesener på andre planeter, sendt med solen som forsterker, er nokså uventet:

«Do not answer!

Do not answer!!

Do not answer!!!”

Hvis de svarer direkte, vil de kunne lokaliseres og bli invadert av andre sivilisasjoner, som den på Trisolaris. Det ønsker Trisolaris-beboeren på lytteposten å beskytte dem fra, selv om det kunne ha betydd redningen for hans egen sivilisasjon. Mennesker er ikke maskiner; deri ligger romanens håp.

 

Liu Cixin, The Three-Body Problem.

Translated by Ken Liu.

2008; Tor Books 2014.

Kindle Edition. 399 s.

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv