Innfløkt røverhistorie
Orions belte møter Forsyte-sagaen. Omtrent slik føles det å lese Aslak Nores nye roman Ingen skal drukne. Bortsett fra at her er det ingen gentlemen. Andre sannsynlige inspirasjonskilder er Peter Høeg og Stieg Larsson, men det er langt igjen til deres nivå.
Ingen skal drukne er oppfølgeren til Havets kirkegård (se blogg 26.10.21). Men mens sistnevnte ble løftet av et gedigent overraskelsesmoment, blir det etter hvert vanskelig å følge intrigen i årets bok. Igjen handler det om kampen mellom ulike grener av Falck-familien om kontrollen over familierederiet SAGA, som har uklare bånd til både norske og utenlandske hemmelige tjenester. I sentrum står legen Hans Falck, en Mads Gilbert-aktig figur som ikke er redd for å hjelpe i krigsområder i Midt-Østen eller stormkast på havet i Nord-Norge. Men også han har altså sine svin på skogen.
Deler av handlingen er lagt til havområdene rundt Svalbard, der Falck-familien har en stor eiendom. Dette ligger nært opp til historien om eiendommen Austre Adventfjord, som var eid av Horn-familien i Bergen og ble kjøpt av Staten i 2016 etter at det hadde vært flere utenlandske interessenter. Nores versjon inneholder noen pussigheter, som at drevne forretningsfolk ikke skulle vite hva et konvertibelt lån er, eller at det skulle være mobildekning i farvannene rundt Kvitøya.
Sannsynlighet har imidlertid aldri vært noe mål på en thriller (jamfør Dan Brown), og Ingen skal drukne er underholdende og til tider spennende. Problemet er at det blir vanskeligere og vanskeligere å beholde interessen for hvordan det går med de mange forskjellige personene, enn si huske hvem de er. Handlingen har mange tråder, og selv om de fleste blir nøstet opp til slutt, blir det krevende for leseren å henge med.
I England fantes det tidligere en «Bad Sex in Fiction Award». Hvis vi hadde hatt noe tilsvarende i Norge, ville Nore ha scoret høyt med beskrivelsen «de forsvant inn i hverandres kroppsvæsker og hud».
Mot slutten forandrer boken karakter, med en intens, dypfølt skildring av massakren i flyktningeleirene Sabra og Shatila i Libanon i 1982. Disse partiene hadde fortjent en bedre bok.
Aslak Nore, Ingen skal drukne.
Aschehoug, 2023. 460 s.
Kommentarer
Legg inn en kommentar