Aktuell klassiker


En fersk EU-rapport basert på resultatene av over 1500 vitenskapelige studier fastslår at de vanligste sprøytemidlene som brukes i landbruket, er skadelige for humler og bier. Det ventes at rapporten vil føre til totalforbud mot en bestemt type kjemikalier, såkalte neonikotinoider, i hele EU-området. Bier står for bestøvning av en stor del av de viktigste matplantene i verden, og det er derfor svært bekymringsfullt at det blir stadig færre av dem. Det gjelder også andre insekter. Fra Tyskland rapporteres det at 75 % av alle flygende insekter er forsvunnet fra landets naturreservater. I Frankrike har fuglebestandene falt kraftig de senere årene, for noen arter med så mye som to tredeler, for med insektene forsvinner fuglenes livsgrunnlag. I USA snakker forskere om en masseutryddelse av arter på linje med den som tok knekken på dinosaurene, og også de peker på bruk av sprøytemidler som en viktig årsak.

Lyder det kjent? Det bør det. Allerede i 1962 utga den amerikanske biologen Rachel Carson Silent Spring, en bok som fikk avgjørende betydning for utviklingen av miljøbevegelsen, og som var en viktig inspirasjonskilde for Arne Næss og de andre grunnleggerne av dypøkologien. Carson dokumenterer i detalj hvordan ulike sprøytemidler med DDT som det mest kjente forurenser luft, vann og jordsmonn, dreper bredt og utilsiktet, anrikes i næringskjeden og til slutt akkumuleres i menneskekroppen med uviss virkning. Det er skremmende lesning. Etter Annen verdenskrig var det stor ledig flykapasitet i USA, og deler av den ble brukt til å spre enorme mengder giftige kjemikalier utblandet i olje over skog og mark, noen ganger også byer og mennesker, med katastrofale følger. Fugler, fisk og dyr døde i hopetall, mens insektene som ofte var målet for sprøytingen, gjerne kom sterkt tilbake etter et midlertidig tilbakeslag, mer motstandsdyktige enn før og med færre naturlige fiender. Dermed måtte det sprøytes på nytt – og på nytt.

De eneste vinnerne i denne fortellingen er produsentene av sprøytemidlene, store kjemikonserner som Monsanto og Syngenta, som markedsfører dem aggressivt som fremskritt i utviklingen av jordbruket og nødvendige for å sikre matforsyningen i verden. Salgsfremstøtene er gjerne ledsaget av dårlig dokumenterte påstander om at stoffene er uskadelige unntatt for arten de er ment å ta knekken på. Monsanto har senere utvidet repertoaret med genmodifiserte organismer som er motstandsdyktige mot deres egne produkter, blant annet patentert såkorn som gir sterile avlinger, det vil si at bøndene må kjøpe nytt såkorn hvert år. En bølge av selvmord blant indiske bønder settes i forbindelse med dette. Monsanto var også produsenten av Agent Orange, som har ført til misdannelser og kreft hos millioner av mennesker etter at USA sprøytet det ut over store områder under Vietnamkrigen. Selskapet er nå i ferd med å bli kjøpt opp av Bayer.

Ikke overraskende ble Silent Spring angrepet av kjemikonsernene og deres lobbyister da den kom ut. Selv om Carson var utdannet biolog, hadde hun ikke doktorgrad og var ikke tilknyttet noe universitet. Dette ble brukt til å trekke hennes vitenskapelige kvalifikasjoner i tvil og fremstille henne som et "hysterisk kvinnfolk" som ikke visste hva hun snakket om; en kommentator lurte til og med på hvorfor hun som barnløs var så interessert i genetikk! Derimot hadde hun stor støtte i det vitenskapelige miljøet, og president John F. Kennedy ble så imponert av boken at han beordret en undersøkelse av bruken av kjemiske sprøytemidler.
 
Silent Spring er et debattinlegg der forfatteren toner flagg fra starten:

"How could intelligent beings seek to control a few unwanted species by a method that contaminated the entire environment and brought the threat of disease and death even to their own kind? Yet this is precisely what we have done."

Hun presiserer samtidig at hun ikke er imot all bruk av sprøytemidler, men den bør begrenses til et minimum, og alternative metoder særlig for insektbekjempelse bør utforskes. Det kan for eksempel dreie seg om innførsel av naturlige fiender eller utsetting av steriliserte hanner som fortrenger andre og dermed sørger for at den aktuelle kolonien dør ut. Carson understreker hele tiden balansen i naturen og behovet for å se helheten i økosystemene og sammenhengen mellom artene. På grunn av den grundige gjennomgangen av ulike stoffer og deres virkemåte og dokumentasjonen av skadetilfeller kan boken til tider få et repetitivt preg. På den annen side illustrerer den nettopp mangfoldet av arter og den nesten ufattelige rikdommen og variasjonen i naturen.

På omslaget siteres et utsagn fra The Times: "Carson's book has changed the world". Som vist innledningsvis er det dessverre langt igjen, og boken er like aktuell i dag som da den kom ut.

 

Rachel Carson, Silent Spring.
Først utgitt 1962.
Penguin Classics, 2000. 323 s.

 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv