Jul med Dylan Thomas


Julen er barnas høytid. Slik er det også i A Child's Christmas in Wales av Dylan Thomas, opprinnelig skrevet for radio. Teksten er en samling barndomsminner, der den ene julen går over i den andre, og der det alltid var snø: 

"I can never remember whether it snowed for six days and six nights when I was twelve or whether it snowed for twelve days and twelve nights when I was six." 

Thomas vokste opp i industribyen Swansea, men ferierte ofte hos slektninger på landet som beskrevet i det kjente diktet "Fern Hill", der jeg-personen som barn liksom oppdager verden på nytt hver dag. Denne følelsen av et barndommens paradis finner vi igjen i A Child's Christmas in Wales, en magisk verden med ulver og bjørner og merkelige fugler, og alltid snø, mengder av snø. Skildringen her er likevel mer humoristisk: Thomas og kameraten Jim er ute for å kaste snøballer på katter, men får bruk for dem til andre ting når det blir brann i ovnen hos Jims mor. Snøen da var ikke som nå, forteller han en ung lytter som plutselig dukker opp, men som nå var det både nyttige og unyttige gaver, og de siste (ofte godter) var best. 

A Child's Christmas in Wales er ingen realistisk historie. Episoder dukker opp i minnet og forsvinner igjen i et drømmeaktig skjær. Guttene fantaserer om at de møter neshorn, eller at de fortapt i snøstormen blir reddet av St. Bernhardshunder (her er det et herlig spark til den amerikanske dikteren Longfellow), og de ser truende, spøkelsesaktige figurer overalt. Men så er vi tilbake i familiens trygge skjød, med onkler som synger og tanter som har tatt seg et glass for mye. Fra rommet sitt ser den lille gutten lysene i vinduene i andre hus, hører musikken som stiger opp fra dem og sovner med en følelse av andakt. 

Dylan Thomas var først og fremst poet, og det preger språket også i dette prosastykket. Det klinger av musikk og bilder som går over i hverandre: 

"All the Christmases roll down toward the two-tongued sea, like a cold and headlong moon bundling down the sky that was our street." 

Thomas levde et hardt liv og døde bare 39 år gammel. Som noen av de beste diktene hans viser A Child's Christmas in Wales hvordan han tross drikking, motgang og skandaler bevarte evnen til å betrakte verden med undring, ærefrykt og glede. Kort sagt slik et barn gjør i julen. 

Teksten er gratis tilgjengelig her. 

Hør Thomas lese den her (ca. 20 minutter).
 

Dylan Thomas, A Child's Christmas in Wales.
With woodcuts by Ellen Raskin.
New Directions, 1954.
Kindle edition. 19 s.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv