Skuffelser og håp

Et annet liv av Jurij Trifonov begynner som en kjærlighetshistorie. Olga og Sergej forelsker seg under en sommerferie ved havet. De har det godt sammen fysisk, utvikler en nær fortrolighet og er trygge på hverandre. Likevel slites forholdet av små og store problemer i hverdagen, som på det verste gjør dem ondskapsfulle mot hverandre og gir dem en pervers glede ved å såre den andre. At handlingen foregår i Sovjetunionen, gjør at de ytre omstendighetene er litt annerledes enn de kanskje ville vært i en vestlig roman, spesielt trangboddheten som tvinger dem til å bo sammen med først hennes og så hans mor. Men følelsene som beskrives, er allmennmenneskelige, og det er gjort med nennsom hånd.

Ved begynnelsen av boken har Sergej nettopp dødd, brått og uventet, i en alder av noen og førti år. Vi får fortalt deres liv gjennom Olgas øyne i en serie tilbakeblikk, der det ene virtuost glir over i det andre. På denne måten kommer vi nært innpå hennes tanker og følelser. Hun er paralysert av Sergejs død, men samtidig hypersensitiv overfor andre mennesker, gester, ting som blir sagt. Hun har alltid vært sjalu og har i det stille sett ned på mange av personene som har krysset deres vei. Nå kommer gnisningene igjen til overflaten.

Fremfor alt opplever Olga en overveldende ensomhet. Hun har satset alt på livet med Sergej, deres liv, og nå er det slutt. En dag hun står i heisen, tenker hun:

«This is the truth. Alone in a closed steel box. You can read the graffiti, scratched on the walls with nails. But there´s no one to tell how much your heart aches. No one will hear.»

Hun føler at den eneste hun kan betro seg til, er datteren Irina, men hun er i tenårene og har sine egne problemer.

Etter hvert kommer det frem at Sergej hadde kommet opp i vanskeligheter på instituttet der han jobbet, delvis på grunn av intriger, men også fordi han ikke har gjort ferdig avhandlingen som skulle sikre ham forfremmelse. Sett gjennom Olgas øyne er han for lite målrettet, blir fenget av stadig nye ideer (dette er også et sjarmerende trekk), men etter hvert blir det tydelig at han ønsker seg noe mer, et annet liv. Han er historiker, men begynner å interessere seg for parapsykologi, tilsynelatende inspirert av en annen kvinne. Vi får aldri vite hvor dypt denne interessen går, eller om han er utro. Vi får heller ikke vite hvordan han dør.

Mot slutten skjer det et brudd i romanen. Etter en lang drømmesekvens der hun og Sergej går seg vill i skogen, våkner Olga, åpner vinduet, kjenner brystene stivne i vinden og liksom en rumling under føttene. Som denne litt overtydelige symbolikken indikerer, kan et annet liv likevel være mulig.

Trifonov var en forfatter som valgte å skrive innenfor de rammene sovjetsensuren satte. Sett i det perspektivet er det verdt å merke seg at den eneste eksplisitte litterære referansen i Et annet liv er til Bulgakovs Mesteren og Margarita, en bok som var undertrykt i over 50 år (se blogginnlegg 28.04.18). Et annet liv gir et godt tidsbilde av middelklassens liv i Moskva på 1960- og 70-tallet, men fremfor alt er den et dyptpløyende psykologisk kvinneportrett, fint tegnet og fortsatt aktuelt.

Yuri (Jurij) Trifonov, Another Life.
Først utgitt 1975.
Engelsk utgave Abacus 1985.152 s.
Norsk oversettelse: Et annet liv, Gyldendal 1977.

Av praktiske grunner er omtalen skrevet på grunnlag av den engelske utgaven.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv