Sår samtidsroman

Emily er nitten år og gravid. Barnefaren Pablo, som langer dop og er i politiets søkelys, har stukket av. Hun har noen få personer rundt seg som prøver å hjelpe henne så godt de kan: den ikke altfor ressurssterke moren, som en gang var i samme situasjon selv; naboen som kanskje er prest, og som fantaserer om henne; og Marewan, butikksjefen der hun jobber, som trøster med at en dag skal de delta i SUPERKIWIaden. Dette er basis for handlingen i Emily forever, årets bok av Maria Navarro Skaranger, som mange vil huske for debutromanen Alle utlendinger har lukka gardiner fra 2015.

Emilys tilværelse – både materielt og mentalt – skildres i en slags skittenrealistisk stil. Ironien blir desto sterkere når de ser Harry og Meghans bryllup på TV (vi er altså i 2018) og moren synes hun må si til Emily at nei, det er ikke slik det er i virkeligheten. Dagene flyter forbi. Historien fortelles i knappe avsnitt ordnet i kapitler med beskrivende overskrifter: "Stakkars Emily", "På politistasjonen" osv. Språket er presist, men fortellingen er bevisst gjort uskarp i kantene ved at fortelleren her og der introduserer alternativer eller kommer med kommentarer. Om naboen, eller presten, heter det for eksempel at "han jobber i … Sinsen kirke, Ammerud kirke, Romsås kirke, finnes det?" Og videre: "Han ser noen videoer på pc-en, om trening (?), biler (?)." Selv Emilys navn er ikke en gitt størrelse: "Emily (Em? Eller Emma, kanskje?)". Dette skal kanskje si noe om forholdet mellom fortellingen og virkeligheten, som en slags fremmedgjøringseffekt, eller om at virkeligheten i seg selv er omskiftelig.

Etter hvert bryter fortellerstemmen stadig sterkere gjennom og henvender seg direkte til leseren. På side 92 kommer det plutselig et helt unødvendig "dere vet", og mot slutten tar det helt av:

"Pablo snur på vei til sykehuset fordi han ombestemmer seg. Hva føler han? Aner ikke, jeg tror ikke han føler noen ting, jeg vil ikke vite det."

"EMILY ER SÅ UNG, HUN ER SÅ UNG at hun ikke vet noen ting om livet, det skremmer meg."

Disse kommentarene skal ikke nødvendigvis tas for god fisk; fortelleren er kanskje mer allvitende enn hun vil innrømme. Men de bidrar til å holde fortellingen åpen. På slutten får vi noen glimt inn i fremtiden for Emily og lille Liam – slik den kanskje kan bli – og den er ikke uten håp. Alt i alt er dette en sterk historie og en bok som kan være en fin julegave, kanskje særlig til unge voksne.

 

Maria Navarro Skaranger, Emily forever.

Oktober, 2021. 183 s. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Rett mann på rett plass

Undset om søstrene Brontë