Forbrytelser mot menneskeheten

Tilbake til Lemberg av Philippe Sands er som tittelen antyder en reise i tid og rom: i forfatterens egen familiehistorie, men også i den større historien om holocaust og arbeidet med å stille de ansvarlige for retten etter 2. Verdenskrig. I forbindelse med Nürnberg-prosessene var det behov for å utvikle lovverk som de tiltalte kunne dømmes etter, og frem blant det store persongalleriet i boken trår folkerettsjuristene Hersch Lauterpacht og Raphael Lemkin, begge polske jøder utdannet i Lviv.

Eller altså Lemberg, en typisk sentraleuropeisk by i mellomkrigstiden med en stor jødisk befolkning. Fra 1914 til 1945 skiftet den hender ikke mindre enn åtte ganger. Den kulturelle smeltedigelen dette resulterte i, kan illustreres ved at Lauterpacht, som snakket jiddisch hjemme i oppveksten, også behersket polsk, ukrainsk, hebraisk, tysk og etter hvert engelsk; Lemkin kunne enda flere språk. Under den tyske okkupasjonen var Lemberg en del av Distrikt Galizien, brutalt bestyrt av generalguvernør Hans Frank, en av de tiltalte i Nürnberg og også en av hovedpersonene i boken.

I forbindelse med en konferanseinvitasjon til Lviv oppdager Sands at hans og Lauterpachts familie hadde bodd i den samme gaten i den lille byen Zolkiew like i nærheten. Men mens forfatterens bestefar flyktet til Paris og Lauterpacht etter hvert ble professor i Cambridge, gikk det ikke like bra med andre familiemedlemmer. Den 25. mars 1943 ble 3500 mennesker ført ut og skutt over åpne massegraver. Lauterpachts foreldre og søsken var da allerede drept under en aksjon mot jødene i Lemberg, noe han først fikk vite lenge etterpå. Øyenvitneskildringene av slike massedrap, roen og verdigheten til mange av ofrene i møtet med døden, er noe av det sterkeste i boken. Det at vi kjenner bakgrunnen og familiehistorien til noen av dem, får dem til å fremstå enda sterkere som enkeltmennesker og ikke bare et lik blant mange, et tall i den uhyrlige forbrytelsen jødeforfølgelsene var.

Lauterpacht utviklet begrepet «forbrytelser mot menneskeheten» og ble med det en viktig premissleverandør for rettsoppgjøret i Nürnberg. Lemkins konkurrerende begrep «folkemord» nådde ikke frem på samme måte. Han hadde samlet inn forordninger, direktiver og ordre fra de okkuperte områdene og kunne påvise at nazistene handlet etter en helhetlig, nøye uttenkt plan i sin jakt på jøder, sigøynerne og andre uønskede grupper. Sands, som selv er folkerettsjurist, bruker mye plass på forskjellen mellom de to tilnærmingene uten at det blir kjedelig. Lauterpacht hadde som utgangspunkt menneskets rettigheter som individ og hvordan disse best kunne beskyttes. Lemkins anliggende var å kunne straffe forbrytelser begått mot mennesker som medlemmer av en gruppe. Begge fikk stor betydning for den senere utviklingen av folkeretten.

Sands har gått grundig til verks med å samle inn brev, bilder, dagbøker og annet som kan kaste lys over historien han forteller, kombinert med intervjuer med etterkommere av sentrale personer og besøk på stedene som omtales. Noen ganger kan han bli vel pedantisk, som når han opplyser at «I dag er Szeptyckichgaten kjent som Sjeptytsjkykhgaten». Han faller også av og til for fristelsen til å ta med irrelevante opplysninger, som at Lauterpachts sønn begynner på den samme skolen i New York som forfatteren Jack Kerouac hadde gått ut fra året før.

Men dette er detaljer. Sands gjør en fortjenstfull innsats gjennom å formidle kunnskap om rettsoppgjøret i Nürnberg og dets arkitekter samt hvilken betydning det fikk for den videre utviklingen av folkeretten. Dette burde være allmennkunnskap. Vi tåler også å bli minnet om de mange enkeltskjebnene som led under holocaust, aktualisert gjennom Sands’ egen familie. Det gjør selvfølgelig lesningen ekstra sterk at Lviv i dag er en ukrainsk by under angrep av Russland, og leseren vil uvegerlig trekke sammenligninger mellom nazistenes og russernes fremferd. Det som står klart, er at enhver krig medfører forbrytelser mot menneskeheten.


Philippe Sands, Tilbake til Lemberg.

Oversatt av Christian Rugstad.

2016. Press, 2019. 533 s.

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv