Putins sanne ansikt

Når Vladimir Putin må bæsje i utlandet, tar lakeiene hans med seg avføringen tilbake til Russland. Tenk om den falt i hendene (no pun intended) på vestlige etterretningstjenester! Denne bisarre detaljen er med på å sette Putin-dyrkelsen i perspektiv i Aage Storm Borchgrevinks betimelige bok Putin: Krigsherren i Kreml. Boken kom ut høsten 2022, men til tross for alt som har skjedd siden, virker det fortsatt ikke som verden har tatt inn over seg det den viser med all ønskelig tydelighet: Putin er en kynisk, hensynsløs maktpolitiker, formet av sin bakgrunn i KGB og uten hensyn til menneskeliv, som sammen med sine kumpaner dessuten har stått for verdens største ran ved å tilvende seg store deler av Russlands nasjonalrikdom. Menneskerettighetsbrudd går hånd i hånd med korrupsjon, organisert kriminalitet infiltrerer maktens innerste korridorer, og realpolitikk sauses sammen med religion og mytologi i drømmen om et russisk tusenårsrike.

Borchgrevink deler inn Putins regjeringstid i tre perioder eller «kontrakter» med det russiske folk. Den første besto i at han skapte ro og (relativ) velstand etter kaoset på 1990-tallet, da Russland var bankerott: «Pass deres egne saker, og dere vil få større leiligheter, bedre pensjoner osv.» Dette er en vanlig tolkning. Da økonomien ble strammere, begynte han i stedet å spille på nasjonale strenger: Krigen i Syria viste at Russland igjen var å regne med på verdensarenaen, og begivenhetene på Krym og i Donbass vekket minner om et større russisk imperium, der slagordet Krym nasj! – Krym er vårt! ga betydelig gjenklang blant folk flest. Det handlet om Russlands ære og status som stormakt. Til sist kommer frykten: Putin er den eneste som kan redde Russland fra Vestens treske planer om å ødelegge det og erstatte tradisjonelle verdier med dekadanse og moralsk forfall. Herav behovet for å «avnazifisere» Ukraina. I denne lesningen blir hovedformålet med krigen fra Putins side å holde seg ved makten.

Kanskje den viktigste innsikten i boken er at Putin har vært den samme fra begynnelsen; han har bare fått flere og større muligheter etter hvert. Verden har ikke villet se det; i stedet har vi projisert våre idealer, fromme ønsker og håp over på den russiske lederen, mens likene har ligget strødd i kjølvannet etter ham. I omtalen av krigen i Ukraina går ikke Borchgrevink av veien for å bruker ord som «krigsforbryter» og «massemorder». Han har fått tak i en felthåndbok der det heter at det er en «skam» for en russisk kommandant å ikke utnytte alle midler for å få overtaket på fienden. Det handler med andre ord ikke om tilfeldigheter eller moralsk svikt hos enkeltpersoner når de russiske styrkene systematisk begår brudd på krigens folkerett gjennom drap på sivile og krigsfanger, voldtekter og alle slags ydmykelser. Som en mafiaboss sier i en annen sammenheng: «Dere i Vesten tror dere spiller sjakk med oss. Men dere kommer aldri til å vinne, for vi driter i reglene.»

Bokens gjennomgang av begivenhetene fra Putin dukket opp i rampelyset er solid og balansert. Borchgrevink har etter eget utsagn ikke tilstrekkelige språkkunnskaper til å lese annet enn korte tekster på russisk, og fremstillingen bygger for en stor del på kjente vestlige referanseverker. Spesielt lener han seg tungt – med behørig kildehenvisning – på Catherine Beltons Putin’s People (se blogg 27, juni 2020) i alt som har å gjøre med KGBs hemmelige økonomi og overføring av enorme pengebeløp til utlandet. Med sin bakgrunn fra Helsingforskomiteen og erfaring med menneskerettighetsarbeid på bakken i både Russland og Ukraina bringer han likevel inn et verdifullt tilleggsperspektiv, og det er naturlig at han vier Tsjetsjenia spesiell oppmerksomhet.

Vi har gode russlandsmiljøer i Norge, ved universiteter og forskningsinstitutter, i Forsvaret og utenrikstjenesten. Borchgrevink tilhører ingen av disse. Putin: Krigsherren i Kreml viser at det er mulig for en uavhengig kommentator å levere en bok som flytter forståelsen av Putin, Russland og krigen i Ukraina atskillige hakk. Den som har ører, han høre.

Aage Storm Borchgrevink, Putin: Krigsherren i Kreml.

Kagge, 2022. 272 s.                                                                                                             ---       

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Rett mann på rett plass

Boken i mitt liv