The Real Thing

Under depresjonen i USA på 1930-tallet fikk Raymond Chandler sparken som visedirektør i et oljeselskap. Ikke bare på grunn av dårlige tider: Han hadde et høyt alkoholforbruk, var mye fraværende og hadde et litt for godt øye til unge kvinnelige ansatte. Uansett årsak var dette et lykketreff for kriminallitteraturen, der Chandler ble en stilskaper med sin hardtslående detektiv Philip Marlowe, udødeliggjort på film av Humphrey Bogart. Han var 51 år da han publiserte sin første roman.

Mens den klassiske kriminalromanen kjennetegnes av at detektiven resonnerer seg bakover i tid for å oppklare forbrytelsen, har den «hardkokte» sjangeren, som Chandler regnes som en av opphavsmennene til, en annen dynamikk. Her er detektiven mer direkte involvert der han bokstavelig talt slår seg frem gjennom handlingen, det dukker som regel opp nye lik underveis, og han blir ganske ofte mistenkt selv. Mens politiet i den klassiske kriminalromanen typisk er mildt udugelige, er de her korrupte. I tillegg opptrer gjerne en eller flere femmes fatales, vakre kvinner som ikke er til å stole på. Et annet karakteristisk trekk er detektivens livstrette fortellerstemme, med et desillusjonert blikk på samfunnets skyggesider. Detektiven kan godt ta noen snarveier selv, men representerer moral og rettferdighet i en grisk, voldelig og kaotisk verden. 

The Lady in the Lake (1943) oppfyller alle disse kriteriene. Marlowe blir bedt av en rik forretningsmann, Derace Kingsley, om å finne hans forsvunne kone. Da han drar for å undersøke hytta der hun sist holdt til, ved en innsjø i fjellområdene utenfor Los Angeles, blir det funnet et kvinnelik i vannet, men det har ligget der for lenge til at det uten videre lar seg identifisere. Den savnede har sendt et telegram der hun hevder å ha rømt med en annen mann, men det er ting som tyder på at det er en avledningsmanøver. Da Marlowe undersøker dette, finner han forbindelser til en gammel sak, og snart er også den angivelige elskeren tatt av dage.

Handlingen er nokså komplisert, men det er et driv i boken som først og fremst skyldes språket. Chandler har blitt sammenlignet med Hemingway, og ikke uten grunn. Setningene er korthugde og presise. Beskrivelser av landskap og omgivelser er knappe, men ofte slående; det samme gjelder persontegningene. Dette er noir lenge før begrepet ble lansert, og det ligger i kortene at få av personene er sympatiske. Et unntak er den lokale sheriffen Jim Patton, som spiller en viktig rolle i historien. Mer skal ikke røpes her, da det er umulig uten å komme med spoilere.

Med sitt mørke storbyunivers og sin lakoniske fortellerstemme har Chandlers bøker vært en viktig inspirasjonskilde for moderne populærkultur, ikke bare krim, men alt fra Batman til Blade Runner. Men først og fremst er dette god underholdning. The Lady in the Lake inngår sammen med The Big Sleep og The Little Sister i The Chandler Collection Vol. 1. Det burde holde for en hel påske.

Raymond Chandler, The Lady in the Lake. 1943.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Justismord

Svalbardliv

Boken i mitt liv